Učenje riječi pomoću kartica

Učenje pomoću kartica stara je i pouzdana metoda za usvajanje riječi stranoga jezika, a osobita joj je vrijednost to što u proces učenja uključuje više osjetila kroz različite aktivnosti:


Čitanje

Pisanje

Slušanje

Potrebne su nam dvije stvari:

 1. Duguljasta kutija bez poklopca (npr. kutije za cipele duljine 30-ak cm, ali može i manja), koja se pregradama podijeli na 5 pretinaca. (Pretince je moguće dobiti i slaganjem i lijepljenjem više kutija jednu uz drugu.)
 2. Obični prazni listovi malo debljeg papira (jednobojni ili raznobojni) veličine oko 10 x 10 cm – to su kartice. Svaka kartica služi vam da naučite po jednu riječ.

Napravite za početak tridesetak kartica i ispišite ih na sljedeći način:

Prednja strana

U sredini (veliko): latinska riječ u osnovnom obliku
Gore desno (malo): tematska cjelina ili leksička skupina
U donjem desnom kutu (malo): ostale morfološke informacije ili kratica za vrstu riječi

Npr.:

Stražnja strana
U sredini (veliko): hrvatska riječ
Dolje (malo): razne asocijacije na riječ: riječi u drugim jezicima potekle od te riječi, srodne latinske riječi, pa čak i skice i crteži koji vas podsjećaju na riječ)

Npr.:

Na isti način možete upisivati i fraze, pa i pojedina pitanja iz gramatike.

Postupak je sljedeći:

Prvi dan

 1. Ispitujte se tako da pogledate latinsku riječ, glasno je pročitate i glasno izgovorite hrvatsku riječ (naravno, tek tada okrenete karticu). Ako se želite sami sjetiti i morfoloških informacija, jednostavno pokrijte donji desni kut kartice.
 2. Prođite sve riječi dva puta; treći put stavljajte one kartice koje ste upamtili u prvi pretinac, a one koje niste ponavljajte dok ih ne zapamtite. Kad su sve kartice u pretincu, završite za taj dan.

Drugi dan

 1. Ponavljajte riječi iz prvog pretinca. One koje znate, premještajte u drugi pretinac, a one koje niste upamtili ostavite u prvom. Ponavljajte ih sve dok sve kartice ne budu u drugom pretincu.
 2. Izdvojite novih deset kartica i s njima ponovite postupak iz prvog dana.

Treći dan

 1. Ponovite korak br. 1 iz prethodnoga dana.
 2. Ponavljajte riječi iz drugoga pretinca. One koje znate premještajte u treći pretinac, a one koje niste upamtili vratite u prvi.
 3. Izdvojite novih deset kartica i s njima ponovite postupak iz prvog dana.

Četvrti dan

 1. Ponovite korak br. 1 iz prethodnoga dana.
 2. Ponovite korak br. 2 iz prethodnoga dana.
 3. Ponovite riječi iz trećeg pretinca. Ako ih znate, premjestite ih u četvrti pretinac, a ako ih ne znate, vratite ih u prvi pretinac.

I tako dalje. . . Nakon nekoliko dana kutija bi mogla izgledati otprilike ovako:

Nakon što kartica dospije u peti pretinac i uspije izaći iz njega, pohranite je na posebno mjesto, da biste ju za nekoliko mjeseci mogli ponovno provjeriti. Ili još bolje, možete pripremiti drugu kutiju i u njoj isprobavati s karticom okrenutom na hrvatsku riječ, tako da se morate sjetiti latinske.

! Nemojte riječi unutar pretinca slagati po redu. Naš je mozak sklon ''potpomagati se'' prethodnom riječju da bi se prisjetio neke riječi. A u životu riječi neće dolaziti istim redoslijedom.

! ! Riječi možete grupirati po značenjima, vrstama riječi, i to tako da riječi iz jedne skupine svrstavate zajedno, ili da za svaku skupinu rabite drugu boju papira, ili…

! ! ! Ako vam se čini da je u prvim dvama pretincima prevelika ''gužva'', to je znak da morate uložiti više truda, pa možda učenju vokabulara posvetiti dva ciklusa dnevno. Ponavljanja riječi nikad dosta.

    (Prema: Neven Jovanović, Riječi: biflanje ili igranje? Učenje riječi ili štreberijada, svibanj 2003. Pristupljeno: 24.11.2007.; trenutno nedostupno)